Doi medici specialisti neurochirurgi, doctorii Sorin Tarnoveanu si Ionut Gobej, in echipa cu medicul anestezist dr. Adriana Gurita, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigatie.
Noul sistem de navigatie a intrat de curand in dotarea Sectiei de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achizitionat de Asociatia Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundatia Vodafone Romania. Finantarea Fundatiei Vodafone Romania, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe langa achizitionarea aparatului de neuronavigatie şi dotarea sectiei cu o coloana de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achizitionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi si complexe interventii neuro-chirurgicale.
“Acesta tehnologie reprezinta standardul in patologia neurochirurgicala pediatrica oriunde in lume şi inseamna pentru copii incizii mai mici, recuperare rapida, durata de spitalizare redusa, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizarii exacte a proceselor tumorale si reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”, a declarat dr. Sorin Tarnoveanu, medic specialist Neurochirurgie.
Copilul este primul pacient cu tumora cerebrala operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invaziva, neuronavigatia. Acest tip de interventie reprezinta o sansa in plus la viata oferita copiilor romani diagnosticati cu tumori cerebrale.
Neuronavigatia este un sistem computerizat care consta in redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care ofera informatii utile chirurgului despre pozitia instrumentelor sale.
In 2015, 250 de copii au fost operati in Sectia de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, 10 % dintre micii pacienti fiind diagnosticati cu tumori cerebrale. (A.D.).